Styrketræning har sundhedsmæssige fordele
Sundhedsstyrelsen anbefaler styrketræning 2 gange om ugen, og de sundhedsmæssige fordele er enorme!
Kategori
Træning
Anbefalet træning
Mange er sikkert bekendt med WHO’s anbefalinger om 150 minutters fysisk aktivitet om ugen, hvilket bl.a. er med til at øge blodcirkulationen. Dog er der ikke mange der ved, at der to gange om ugen også anbefales to træninger med fokus på styrke:
Voksne og ældre burde være fysisk aktive i minimum 150 minutter om ugen ved moderat intensitet eller 75 minutter om ugen ved høj intensitet eller en kombination af disse to. Træningsøvelser der giver øget styrke til de større muskelgrupper burde inkorporeres minimum to gange om ugen.
Styrketræningsaktiviteter kan blive inkluderet i de 150 minutters anbefalet træning eller tilføjet som en ekstra aktivitet for større sundhedsmæssige fordele.
HVORFOR STYRKETRÆNING ER VIGTIG
Styrketræning er godt uanset alder, men jo ældre man bliver, desto vigtigere er det. Muskelmassen og muskelstyrken aftager omkring 50-årsalderen og frem. Målet med styrketræning er at udskyde denne proces, ved at vedligeholde eller opbygge muskelmasse og styrke, samt sikre en bedre koordination og balance. Samantha Muna Mølgaard, PT Manager i SATS Danmark er klar i hendes anbefaling:
På den korte såvel som lange bane, vil det altid være en fordel at være i god fysisk form – dette gælder både ens mobilitet, styrke og udholdenhed. Hvad end det handler om en øget bevægelighed en bedre sundhedsprofil eller et længere liv, vil træning sikre en bedre livskvalitet hos den enkelte.
Ifølge SST viser studier er der er en øget forekomst af langtidssygefravær og arbejdsløshed grundet muskuloskeletale lidelser. Med den rigtige forebyggelse gennem styrketræning kan dette i mange af tilfældene undgås. Samtidig bliver kroppen stærk, hvilket mindsker muligheden for skader og andre gener.
Styrketræning som recept
Mange forbinder styrketræning med tunge vægte og store muskler og selvfølgelig vil styrketræning gøre én stærkere og få musklerne til at vokse, men styrketræning har også andre gavnlige effekter. Når der trænes store muskelgrupper, såsom ben, øges forbrændingen i hvile, hvilket kan medvirke til et vægttab. På denne måde vil styrketræning ligeledes have en effekt på målet omkring taljen, hvilket er essentielt for at reducere hjerte-kar-sygdomme og overvægt. Udover hjerte-kar-sygdomme og overvægt forebygger styrketræning knogleskørhed, depression og angst. Alt i alt forbedrer styrketræning ikke kun de fysiske aspekter, men i høj grad også de mentale.
Dette bør inkluderes i styrkeprogrammet
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der i et styrkeprogram indgå aktiviteter for de store muskelgrupper såsom ben, arme, core, skuldre og ryg. Styrke af ben, hvilket er den største muskelgruppe, vil også påvirke holdningen.
Hvis du ikke har erfaring med styrketræning, står SATS altid klar til at give dig gode råd. En personlig træner vil lave et skræddersyet træningsprogram, der er tilpasset dig og dine mål. Under træningen vil den personlige træner sørge for, at teknikken er på plads, og at alle øvelser udføres korrekt. I vil sammen arbejde mod at nå dine personlige mål.
Læs mere: Bliv stærkere med holdtræning
5 gode grunde til at styrketræne
Forebygger tab af muskelmasse. Styrketræning er den eneste måde, hvorpå muskelmassen kan øges.
Ved at styrke vigtige muskelgrupper mindskes risikoen for skader. Der behøves ikke at løftes tungt eller lave avancerede øvelser.
Forebygger muskuloskeletale lidelser.
Man bliver stærkere både fysisk og mentalt.
Forebygger hjerte-kar-sygdomme.
Kilder: Helsedirektoratet, SSB