Mindfulness for nybegyndere
Hvad betyder det egentlig at være ”mindful”? Her er en guide til dig som er nysgerrig på denne praksis, der de seneste år er blevet meget populær – og med god grund.
Kategori
Træning
Hvordan er man mindful?
Det er nemt at tro, at mindfulness er en slags eksotisk trance eller sindsstemning, som vi skal grave dybt for at finde indeni. Og selv om det kan være udfordrende at være mindful, er det i sin enkleste forstand evnen til at være opmærksom, åben og til stede i øjeblikket. Og du troede måske at du skulle sidde i et mørkt værelse, med afslappende musik og duftlys for at opnå mindfulness? Det er nok den største misforståelse, for mindfulness er en subjektiv oplevelse, og mange kan have følt det da de sad ved vandet og hørte bølgerne bruse. Eller da de gik en tur i skoven og lyttede til alle lydende. Mindfulness er en naturlig sindstilstand, men er så let at miste i hverdagens travlhed.
4 MÅDER AT TRÆNE HJERNEN OG KROPPEN TIL MINDFULNESS
En måde at komme tættere på mindfulness på er at være opmærksom på de fire grundsten indenfor mindfulness:
KROP – FØLELSER – TANKER – SINDSSTEMNING
Disse fire grundsten vil hjælpe dig med at blive mere opmærksom, eller lad os sige det på en anden måde; føle og se dig selv i hvert eneste øjeblik, og vælge hvad der er godt for dig og dine omgivelser. For at komme i kontakt med dig selv, skal vi snakke lidt om meditation og opmærksomhedstræning da det går hånd i hånd med mindfulness.
1. KROP – FØRSTE TRIN
Læg dig ned i en behagelig stilling. Start med at mærke efter hver del af kroppen: ben, fødder, arme, hænder og håndflader. Lyt også til dit åndedræt. Mærk hvordan du trækker vejret og hvor den kommer fra (maven eller helt oppe i brystet?). Mærk hvordan vejrtrækningen bevæger resten af din krop. Du kan sagtens være mindful mens du står op eller sidder ned, hvis du synes det er mere behageligt.
2. FØLELSER – ANDET TRIN
Vend opmærksomheden mod hvilke følelser der bevæger sig i din krop. Er det gode eller dårlige følelser, eller helt neutrale. Du kan også være opmærksom på om du er kold eller varm, at det kribler i kroppen eller at du har ondt et sted. Med en neutral og åben tilstedeværelse, mærk efter om alle disse følelser forstærkes eller bliver mindre. Læg mærke til hvordan de ændrer sig. Du skal ikke analysere følelserne eller være hård ved dig selv, bare mærk hver følelse og hvordan de føles i kroppen.
3. TANKER – TREDJE TRIN
Efter at du har lokaliseret alle følelserne i kroppen, find så ud af hvor dine tanker er og hvor de tager dig hen. Du skal bare registrere tankerne, ikke dømme dig selv eller rette dem. Det er som om, at du betragter dig selv udefra.
4. SINDS-STEMNING – FJERDE TRIN
Som det næste og sidste trin, skal du nu mærke efter kroppens oplevelse. Hvor er din opmærksomhed, dine tanker og hvordan føles det? Du kan føle dig lille, sårbar, sur, ked af det eller bange. Du kan føle dig glad, taknemmelig eller lykkelig. Kan du se en sammenhæng i hvordan du fysisk har det i kroppen, hvad du tænker og hvordan det får dig til at føle? Ved at anerkende dette, kan du starte med at se på hvordan tankerne påvirker dig. Når du ser mønsteret, vil det også være nemmere for dig at vide hvad du kan gøre med de tanker der kommer. Selvom du føler at du dømmer dig selv, hvis du føler vrede eller skam, så kan du gøre det muligt at koble den negative tanke og onde tænkning sammen med en følelse i kroppen, og alligevel skabe en tryghed og omsorg for dig selv, og også en positiv følelse fordi du er i stand til at gøre noget med tankerne.