Løb for nybegyndere
Sådan klarer du din første løbetur!
Kategori
Træning
Har du ofte lyst til at tage ud og løbe en tur? Uanset om du er en erfaren løber eller nybegynder, så er første løbetur altid den hårdeste. Det kan nogle gange være svært at vide, hvordan man kommer ordentligt i gang. Motivationen kan hurtigt falde, hvis din tid ikke er den samme, som sidst du løb, eller hvis du kan mærke, at du ikke kan løbe ligeså langt, som du håbede. Glem alle tanker om præstation! Vores løbe-entusiast og Master Trainer i Indoor Running, Runar Hjelen Sæther, giver nogle af sine bedste nybegyndertips for at finde løbeglæden. Undgå for det første disse klassiske løbefejl:
1. Start ikke for hårdt
Det er nemt at starte ud med et alt for højt ambitionsniveau, for så at blive skuffet, når det ikke går, som du havde forestillet dig. Husk dig selv på dette:
Du bør ikke løbe hele turen! Variér mellem at løbe og gå. F.eks. Bestem dig for, at løbe let mellem to lygtepæle og gå derefter.
Du behøver ikke at øge pulsen hele tiden. Har du en høj puls, danner du mælkesyre for tidligt, og det er ikke den rette vej til løbeglæde. Løb hellere i et roligt tempo de første ture, så du får en god oplevelse.
Det er helt okay, at gå mere end du løber. Hurtig gang er ligeså effektiv træning og endda skånsomt for dem, der har problemer med knæene.
2. Tænk ikke på distancen
Planlæg ikke at du skal løbe eks. 3 kilometer eller 5 kilometer. Hvis du skal måle noget, så gå hellere efter tiden. Løb/gå f.eks. 30 minutter uden at tænke over hvor langt, du kommer. Find en rute som du løber hver gang, så du nemmere kan se din udvikling. Det er super motiverende at kunne se, at den rute der første gang tog dig 30 minutter, nu kun tager 25 minutter.
3. Det er anderledes at løbe på løbebånd indendørs end at løbe udendørs
Har du holdt din løbetræning ved lige på et løbebånd indendørs? Det er dejligt, at du har fortsat din træning, men her giver vi dig en forklaring på, hvorfor din træning udendørs kan føles lidt hårdere i starten.
Der arbejdes med forskellige muskler på løbebånd og udendørs. Når vi stiger på løbebåndet, bevæger det sig under os, hvorimod det er os selv, der skal få kroppen til at bevæge sig frem, når vi løber udendørs.
Udendørs har vi også modstand i form af vinden - det har vi ikke på løbebåndet.
Underlaget på et løbebånd er meget stabilt, mens det udendørs kan være mere varierende (afhængig af hvor du løber).
Første løbetur udendørs kan derfor føles hårdere end på løbebåndet. Det er især vigtigt at huske på, så du ikke mister motivationen efter din første tur udendørs. Når du løber udendørs, får du til gengæld en masse frisk luft og et varieret underlag, hvilket er godt for din krop.
Så hvordan kommer du i gang?
Uanset hvordan du starter din løbetur, så er det vigtigste, at du gør det. Derfra går det kun fremad!
Bestem dig for at gå i 2 minutter og løbe i 1 minut. Når du kan mærke, at det går helt fint, kan du gøre det modsat, så du løber i 2 minutter og går i 1 minut.
Tilføj nogle korte intervaller med løb/jogg mellem lygtepæle og lignende.
Efter hvert interval kan du jogge/løbe halvdelen af turen og gå resten.
Vejen til at mærke løbeglæde starter med:
Tag ét skridt ad gangen og kom ud i den friske luft!
Variér mellem at løbe og gå - det gør selv de erfarne løbere
Tænk ikke på hvor langt du løber. Bestem dig hellere for at løb/gå i 30 minutter uden at tænke over hvor langt, du kommer.
Sæt dine mål overfor dig selv! Klarede du turen 3 minutter hurtigere? Sådan!
Prøv nogle af vores Indoor Running-programmer udendørs - se vores fire mest populære programmer her!